Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Eσείς τι θα βάλετε στο...κουβαδάκι σας; ΠΡΟΣΟΧΗ!!! δεν πρόκειται για το κουβαδάκι και το φτυαράι και τα λοιπά σύνεργα παραλίας, αλλά για κάτι άλλο, σημαντικο και μεγάλο!!!


Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ph.D.

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Εσείς, τι θα βάλετε στο… κουβαδάκι σας;;; Ετοιμάστε τη λίστα σας!

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Δεν πρόκειται για το κουβαδάκι και το φτυαράκι και τα λοιπά σύνεργα παραλίας, αλλά για κάτι άλλο, πολύ σημαντικό και μεγάλο!

Τι είναι σημαντικό για εσάς;

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα είναι να βρίσκουμε καιρό για όσα μας ευχαριστούν. Εδώ ανήκει το κάθε τι που μας δίνει χαρά, ενέργεια, γαλήνη, ηρεμία, ή που μας ανεβάζει ευχάριστα την αδρεναλίνη- πρόκειται για όλα όσα απομακρύνουν το στρες από τη ζωή μας και μας θωρακίζουν με ψυχική δύναμη.  Οι διακοπές είναι ίσως το πρώτο πράγμα που πληροί όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις και μας δίνει χαρά και υγεία!  Που κολλάει όμως το κουβαδάκι του τίτλου; 

Τι ακριβώς είναι η ‘λίστα του κουβά’;

Η ιδέα της λίστας του κουβά προέρχεται από τον αγγλικό όρο “bucket list”, και την ιδιωματική φράση kick the bucket’ που σημαίνει πεθαίνω.  Πρόκειται για τη λίστα που περιέχει όλα τα πράγματα που πρέπει να κάνει κανείς πριν πεθάνει (ακούγεται κάπως μακάβριο, αλλά τέλος πάντων).  Υπάρχουν και διάφορα βιβλία με ανάλογο τίτλο, μου φαίνεται ότι τα έχω δει και μεταφρασμένα στα ελληνικά.    

Το σημαντικό για τον καθένα μας είναι να δημιουργήσει τη δική του λίστα με όλα τα ωραία πράγματα που θέλει να κάνει στη ζωή του.  Επίσης, στην ίδια λίστα συμπεριλαμβάνονται και σημαντικοί στόχοι που σχετίζονται με την υγεία, την ευεξία, την ευημερία και όλα τα όμορφα πράγματα…

Η δημιουργία μιας τέτοιας λίστας μόνο καλά και οφέλη μπορεί να φέρει.  Δηλαδή:

Ερχόμαστε σε  επαφή με τις βασικές αξίες μας

Όταν αρχίσουμε να καταρτίζουμε τη λίστα με όλα όσα επιθυμούμε να κάνουμε, στην ουσία ερχόμαστε σε επαφή με τις βασικές αξίες μας και το τι είναι σημαντικό για εμάς στη ζωή.  Απλά, αν σταθούμε μια στιγμή και αναλογιστούμε τι θέλουμε στ’ αλήθεια να κάνουμε, μπορούμε να συγκρίνουμε αυτό το ιδανικό με το τι κάνουμε πράγματι τώρα και έτσι να κατευθύνουμε την ενέργειά μας εκεί που πραγματικά θέλουμε.

 Θυμόμαστε τους στόχους μας

Πόσες φορές δεν έχουμε αφήσει πίσω τα όνειρα και τις επιθυμίες μας επειδή δε μας παρέσυρε το ρεύμα των υποχρεώσεων και των καθηκόντων;  Κι όμως, δε χρειάζεται να είναι έτσι.  Αν σκεφτούμε ότι έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας, -ένα νέο καλοκαίρι, φθινόπωρο, ολόκληρη τη ζωή μας- καλό θα είναι να σκεφτούμε εκ των προτέρων πώς θέλουμε να την ξοδέψουμε και πού θέλουμε να επενδύσουμε το χρόνο και την ενέργειά μας.   Είναι σημαντικό να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας για διασκέδαση, πράγματα που μας ενεργοποιούν και μας ενθουσιάζουν, για διαχείριση του στρες και καλή υγεία.  Να λοιπόν η χρησιμότητα της λίστας: ερχόμαστε σε επαφή με τους στόχους μας και τους επανατοποθετούμε στη ζωή μας, προσέχοντας ότι κάθε μέρα κάνουμε έστω και κάτι λίγο για να τους προσεγγίσουμε.  Και, φυσικά, τους διαγράφουμε όταν τους κατακτήσουμε, κάτι που όταν το κάνουμε με μολύβι και χαρτί δίνει τεράστια χαρά (αλήθεια λέω, δοκιμάστε το!).  

Γινόμαστε Δημιουργικοί

Η λίστα με τις επιθυμίες, τα όνειρα και τους στόχους μας ενεργοποιεί το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου μας και μας επιτρέπει να γίνουμε πιο δημιουργικοί.  Με αυτό τον τρόπο δίνουμε τροφή και φροντίδα στο μικρό παιδί μέσα μας και κάνει τη ζωή πιο όμορφη.  Και έτσι έχουμε περισσότερες πιθανότητες να είναι η ζωή μας ομορφότερη σε καθημερινή βάση.

Απολαμβάνουμε τη Ζωή

Καταρτίζοντας τη λίστα με τα όμορφα πράγματα που επιθυμούμε κάνουμε τη ζωή μας ομορφότερη την ίδια στιγμή!  Αν μάλιστα μοιραστούμε τη λίστα μας με αγαπημένα πρόσωπα, αρχίσουμε να προσθέτουμε τι θέλουμε να κάνουμε αλλά και αρχίσουμε να διαγράφουμε όσα πετύχαμε, όλα αυτά είναι τρόποι απόλαυσης της ζωής και μοιράσματος της χαράς!

Κρατάμε ημερολόγιο των σημαντικών εμπειριών

Η εμπειρία του να δημιουργήσουμε μια λίστα των σημαντικών εμπειριών και στόχων μας αποτελεί από μόνη της πηγή έμπνευσης.  Ακόμα και αν δεν καταφέρουμε κάθε τι που είναι στη λίστα μας, το πιθανότερο είναι ότι θα πραγματοποιήσουμε τα περισσότερα και θα έχουμε την αίσθηση ότι καταφέραμε πολύ παραπάνω σε σχέση με το να μην είχαμε μια τέτοια λίστα ή ένα μέτρο σύγκρισης.    Αυτές τις εμπειρίες που θα καταγράψουμε ως σημαντικές και στη συνέχεια θα κατακτήσουμε είναι αυτές που θυμόμαστε για πάντα και οι οποίες μας αλλάζουν θετικά.

Αύριο η συνέχεια του πώς να δημιουργήσετε τη δική σας λίστα…

Στο μεταξύ, θα χαρώ να μοιραστείτε ιδέες του τι θα θέλατε να βάλετε στη δική σας λίστα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

share