Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Οι 10 Καλύτερες Στρατηγικές Μη Λεκτικής Επικοινωνίας. Dr Λίζα Βάρβογλη, Ψυχολόγος


Οι 10 Καλύτερες Στρατηγικές Μη Λεκτικής Επικοινωνίας

Σας έχει συμβεί να αισθάνεστε ότι σε μια συζήτηση ο συνομιλητής σας λέει άλλα κι εννοεί άλλα;  Θέλετε να βελτιώσετε την επικοινωνία σας στα κοινωνικά και επαγγελματικά ζητήματα;

Οι έρευνες μας δίνουν τους 10 καλύτερους τρόπους!

1. Δώστε προσοχή στα μη λεκτικά σήματα
Εκτός από αυτά που λέει ο συνομιλητής σας,  υπάρχει και μια άλλη ‘συζήτηση’, που όμως γίνεται χωρίς λόγια αλλά με τη βλεμματική επαφή, τις χειρονομίες, τη στάση σώματος, τις κινήσεις του σώματος (κυρίως των χεριών) και τον τόνο της φωνής.  Παρατηρώντας όλα τα παραπάνω παίρνετε σημαντικές πληροφορίες για το πώς αισθάνεται (πχ ενδιαφέρεται ή βαριέται), πώς σας αντιμετωπίζει, και πόσο ενδιαφέρεται για το θέμα της συζήτησης.

2. Προσέξτε μήπως υπάρχει ασυνέχεια στη συμπεριφορά του συνομιλητή
Προσοχή, αυτά που λένε τα λόγια του συνομιλητή σας ταιριάζουν με τη μη λεκτική του επικοινωνία;  Για παράδειγμα, κάποιος που λέει ότι χαίρεται πολύ που σας βλέπει, μήπως έχει σμίξει τα φρύδια, δε σας κοιτά στα μάτια, παρατηρεί τις μύτες των παπουτσιών του ή επικεντρώνεται στο κινητό του; Η δύναμη της μη λεκτικής επικοινωνίας μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από τα λόγια σε μια συζήτηση. 
 
3. Ελέγξτε τον τόνο της φωνής σας όταν μιλάτε
Εκτός από αυτά που λέτε, το πώς τα λέτε φανερώνει πολλά…. Ο τόνος της φωνής μπορεί να δείχνει ενθουσιασμό, αδιαφορία, εκνευρισμό, θυμό, κλπ.  Παρατηρήστε το πώς ο τόνος της φωνής σας επηρεάζει το πώς οι άλλοι αντιδρούν σε αυτά που λέτε.  Προσπαθήστε να συνταιριάξετε τον τόνο της φωνής σας με αυτό που θέλετε να επικοινωνήσετε.  Αν λοιπόν θέλετε να δείξετε τον ενθουσιασμό σας, χρησιμοποιήστε αντίστοιχα υψηλότερο τόνο φωνής!
 
4. Κοιτάξτε τον άλλον κατάματα και καταπρόσωπο
«Κοίταξέ με στα μάτια και πες μου την αλήθεια!».  Και ποιος δεν το έχει ακούσει κάμποσες φορές στην παιδική του ηλικία;  Ως ενήλικες, πώς νιώθετε όταν ο συνομιλητής σας δεν σας κοιτάζει στα μάτια;  Πιθανότατα αισθάνεστε ότι δεν σας παρακολουθεί ή ότι σας κρύβει κάτι.  Αντίθετα, πάλι, αν το άλλο άτομο σας κοιτάει μέσα στα μάτια έντονα (και δε σας κάνει ερωτική εξομολόγηση!) φαίνεται σαν να προσπαθεί να σας φοβίσει ή να σας κάνει να σκύψετε πρώτος το κεφάλι.  Στη σωστή μη λεκτική επικοινωνία καλό είναι να κοιτάμε τον συνομιλητή μας στα μάτια, αλλά να εστιάζουμε πολύ και στο πρόσωπο.

5. Aν μπερδευτήκατε… ρωτήστε!
Αν σας μπερδεύουν τα μη λεκτικά μηνύματα που στέλνει κάποιος, ευγενικά μπορείτε να ρωτήσετε!  Ο καλύτερος τρόπος είναι να επαναλάβετε αυτό που μόλις ειπώθηκε ή την ερμηνεία που εσείς δώσατε, πχ «λοιπόν, αυτό που λες είναι ότι…».

6. Χρησιμοποιήστε μη λεκτικά μηνύματα στην προφορική και γραπτή επικοινωνία σας
Οι λέξεις μαζί με τα μη λεκτικά μηνύματα συνεργάζονται για να βγάλουμε νόημα και να επικοινωνήσουμε!  Σκεφτείτε ότι και όταν γράφουμε χρησιμοποιούμε γελαστές ή λυπημένες φατσούλες για να τονίσουμε τα γραφόμενά μας και να δώσουμε στον άλλον να καταλάβει τι ακριβώς εννοούμε.

7. Ερμηνεύστε σύνολα μη λεκτικών σημάτων
Από μόνο του ένα μη λεκτικό μήνυμα μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα, οπότε αν θέλετε να πάρετε τις περισσότερες πληροφορίες από τη μη λεκτική επικοινωνία καλό θα είναι να παρατηρείτε και να ερμηνεύετε σύνολα μη λεκτικών σημάτων που ενισχύουν τα λεγόμενα του συνομιλητή σας.

 8. Τι λένε τα συμφραζόμενα;
Η μη λεκτική επικοινωνία έχει διαφορετικούς κανόνες, ανάλογα με την κατάσταση.  Για παράδειγμα, αν πρόκειται για μια επίσημη ή ανεπίσημη γνωριμία, τα μη λεκτικά σήματα που εκπέμπουμε και λαμβάνουμε θα είναι διαφορετικά.

9. Τα μη λεκτικά σήματα επικοινωνίας παρερμηνεύονται εύκολα
Μια δυνατή χειραψία δείχνει δυνατό και αποφασιστικό άτομο, μας λένε τα εγχειρίδια, σωστά;  Ναι, αλλά θα μπορούσε να φανερώνει άτομο που έχει καρπιαίο σύνδρομο.  Άρα, το σωστό είναι να παρατηρούμε σύνολα μη λεκτικών σημάτων και όχι κάτι μεμονωμένο.

10. Εξασκηθείτε!
Μπορείτε να ‘διαβάσετε’ εύκολα τους άλλους και ανάλογα να προσαρμόσετε τη συμπεριφορά σας;  Δεν το έχουν όλοι!  Μπορείτε όμως να εξασκηθείτε παρατηρώντας τους άλλους και τον εαυτό σας, ώστε να βελτιωθείτε. 

 
ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ:
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και επιθυμείτε να το αναδημοσιεύσετε, παρακαλώ να συμπεριλάβετε το όνομα και την ιδιότητά μου, τον τίτλο του άρθρου και τη διεύθυνση του συγκεκριμένου ιστολόγιου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

share