Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Οι Διακοπές κάνουν περισσότερο καλό απ’ ότι νομίζατε… Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια


Ε λοιπόν, δεν το λέμε όλοι εμείς που γράφουμε από κάποιον όμορφο προορισμό, το λένε και οι επιστημονικές έρευνες ότι οι διακοπές είναι απαραίτητες:

Οι διακοπές ευνοούν το καλύτερο και περισσότερο σεξ: ωραίο τοπίο, χαλαροί ρυθμοί, άφθονος ελεύθερος χρόνος, αίσθηση ότι εμείς ελέγχουμε τα πράγματα και δεν τρέχουμε σαν τρελοί, νέες γνωριμίες ή βαθύτερη, ουσιαστικότερη σύνδεση με τον/τη σύντροφό μας = καλύτερο σεξ.

Οι διακοπές ενισχύουν τους συναισθηματικούς δεσμούς: συνήθως επιλέγουμε να πάμε διακοπές με αγαπημένα μας πρόσωπα, κάτι που μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε την παρέα τους σε πιο χαλαρές συνθήκες, μακριά από στρες και άγχος.  Στις διακοπές οι άνθρωποι νιώθουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από το γάμο τους και τον ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους.

Οι διακοπές αναζωογονούν τη δημιουργικότητα: πώς;  Οι διακοπές μας βοηθούν να επανασυνδεθούμε με τον εαυτό μας, να αφεθούμε στη χαλάρωση και την ομορφιά που υπάρχει γύρω μας και με αυτό τον τρόπο μας κάνουν να νιώσουμε στα καλύτερά μας.  Έτσι, ανακαλύπτοντας εκ νέου τον εαυτό μας, έχουμε καινούργιες ιδέες και η δημιουργική μας πλευρά έρχεται αβίαστα στην επιφάνεια.

Οι διακοπές μας θωρακίζουν από την επαγγελματική εξουθένωση: η ευκαιρία να κάνουμε ένα διάλειμμα από την εργασία και τα άγχη της μας βοηθά να κερδίσουμε απόσταση, να δούμε τα πράγματα πιο αντικειμενικά και καθώς είμαστε ξεκούραστοι να μπορούμε να επιστρέψουμε δυναμικά.

Οι διακοπές διασφαλίζουν την υγεία: πώς;  Όταν αφήνουμε το στρες και το άγχος της καθημερινότητας μακριά και ξαναγεμίζουμε τις μπαταρίες μας στην πραγματικότητα κλείνουμε το επικίνδυνο σύστημα του στρες και των τοξικών του ορμονών και επιτρέπουμε στο σώμα και το νου μας να ξεκουραστούν και να είναι υγιείς.

Οι διακοπές διασφαλίζουν γενικότερη ευεξία: σε μια έρευνα βρέθηκε ότι 3 μόνο μέρες διακοπών είναι αρκετές για τους συμμετέχοντες να δηλώσουν ότι μειώθηκαν διάφορα συμπτώματα και σωματική δυσφορία και ότι βελτιώθηκε ο ύπνος τους και η διάθεσή τους σε σχέση με το πριν πάνε διακοπές.  Τα ευχάριστα αυτά αποτελέσματα διατηρήθηκαν για 5 εβδομάδες μετά το τέλος των διακοπών!

Οι διακοπές βοηθούν να ανέβει η επαγγελματική μας απόδοση: ναι, ναι, αληθεύει!  Περισσότερες διακοπές σημαίνει αυξημένη ποιότητα ζωής και μειωμένο στρες, παράγοντες που συντελούν στη βελτίωση της ποιότητας εργασίας μας.

Οι διακοπές μας ανακουφίζουν από το στρες: εκτός και αν εννοούμε το στρες των διακοπών τύπου να πάω στην Α ή τη Β παραλία, να πιώ αυτό ή εκείνο το κοκτέιλ, κλπ κλπ.  Καθώς οι διακοπές διακόπτουν τη ρουτίνα και τη ροή των στρεσογόνων γεγονότων στη ζωή μας, αισθανόμαστε ανακούφιση, χαλάρωση και παίρνουμε δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε αυτά που θα βρούμε μπροστά μας όταν επιστρέψουμε.

Πηγές:
Chikani V, Reding D, Gunderson P, McCarty CA. Vacations Improve Mental Health Among Rural Women: The Wisconsin Rural Women's Health Study. WMJ, August, 2005.

Strauss-Blasche G, Ekmekcioglu C, Marktl W. Does vacation enable recuperation? Changes in well-being associated with time away from work. Occupational Medicine, April 2000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

share