Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

15 αποτελεσματικές στρατηγικές για μείωση της επιθετικής συμπεριφοράς των παιδιών


Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ph.D., Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

15 αποτελεσματικές στρατηγικές για μείωση της επιθετικής συμπεριφοράς των παιδιών

1. Ανακαλύψτε τι προηγείται της επιθετικής συμπεριφοράς.  Τι είναι αυτό που προκαλεί την επιθετική συμπεριφορά;  Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο ο διπλανός παίρνει το μολύβι του παιδιού, ή τα αδέρφια μαλώνουν για το ποιο πρόγραμμα τηλεόρασης θα παρακολουθήσουν. 

2. Προσέξτε τις δικές σας αντιδράσεις.  Παρατηρήστε πώς αντιδράτε εσείς στην επιθετικότητα του παιδιού:   φωνάζετε, μαλώνετε, βγαίνετε εκτός εαυτού, χτυπάτε το παιδί;  Αν ναι, τότε με το παράδειγμα σας διδάσκετε στο παιδί ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι αποδεκτές στις ‘δύσκολες’ καταστάσεις.  Έτσι, σε παρόμοιες καταστάσεις το παιδί θα φερθεί ανάλογα, με παρόμοιο επιθετικό τρόπο

3. Διαχωρίστε ποιες είναι αποδεκτές και ποιες απαράδεκτες συμπεριφορές. Επειδή κι εσείς είχατε πιθανότατα μια δύσκολη μέρα, περιμένετε μέχρι να είστε ήρεμοι και συζητήστε με το παιδί ψύχραιμα για το ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές και ποιες όχι. Εξηγείστε στο παιδί τις συνέπειες των πράξεων του: πχ, αν χτυπήσουν τη φίλη τους, τότε αυτή δε θα θέλει να ξαναπαίξουν. 

4. Δώστε προσοχή και μεγάλη δόση αγάπης.  Όλα τα παιδιά χρειάζονται προσοχή και αγάπη.  Ακόμα και όταν το παιδί είναι θυμωμένο, έχει ανάγκη προσοχής και αγάπης.  Διαχωρίστε ότι το μαλώνετε για τις πράξεις του κι ότι έχετε θυμώσει με τη συμπεριφορά του και μην το ισοπεδώσετε σαν άνθρωπο.  Ειδικά το πρωτότοκο παιδί που χάνει την πρωτοκαθεδρία στην οικογένεια και μοιράζεται την προσοχή και την αγάπη των γονιών με τα αδέρφια του έχει ανάγκη από χειροπιαστά δείγματα της αγάπης των γονιών, διότι δεν καταλαβαίνει γιατί ξαφνικά πρέπει να μοιράζεται με τα αδέρφια του.  Δώστε του παραπάνω χρόνο και δείξτε του την αγάπη σας.

5.Ελέγξτε την επιρροή που έχουν οι φίλοι. Μήπως το παιδί σας έχει φίλους οι οποίοι είναι επιθετικοί;  Μήπως το παιδί σας γίνεται παρορμητικό και έχει κακή συμπεριφορά όταν είναι με συγκεκριμένη παρέα;  Προσέξτε το και μειώστε  το χρόνο που περνάει με τον συγκεκριμένο φίλο/η.  Καλλιεργήστε σχέσεις με παιδιά που έχουν ήπια, θετική συμπεριφορά.

6. Προειδοποιήστε το παιδί.  Τα περισσότερα παιδιά εκνευρίζονται όταν οι γονείς τους λένε τελευταία στιγμή «τέλος το παιχνίδι, πάμε να φύγουμε», ή ξαφνικά ξεσπάνε με το που κάνει κάτι άσχημο.  Όταν είναι εφικτό, καλό είναι να θυμάστε να δίνετε στο παιδί σας μια λογική προειδοποίηση: «σε 5 λεπτά φεύγουμε», «μόλις τελειώσεις αυτό το παζλ θα βάλεις το παλτό σου», «δε σπρώχνουμε την αδελφή μας, να πεις με λόγια αυτό που θέλεις, αλλιώς –εδώ λέτε τη συνέπεια, πχ δε θα παίξεις με το παιχνίδι της που δε θες να το μοιραστείς».  Με την προειδοποίηση το παιδί έχει χρόνο να επεξεργαστεί την πληροφορία και συνήθως επιλέγει μια πιο θετική συμπεριφορά. 

7. Δώστε εναλλακτικές: πχ, παιχνίδια ή ερεθίσματα.  Μερικές φορές τα παιδιά γίνονται επιθετικά επειδή βαριούνται και δε μπορούν να το εκφράσουν ή επειδή προσπαθούν να κάνουν κάτι δύσκολο και δεν τα καταφέρνουν.  Παρατηρήστε τα σημάδια και προσφέρετε εναλλακτικές: διαφορετικά παιχνίδια, πιο εύκολες δραστηριότητες, ή ένα μικρό διάλειμμα.

8. Ενθαρρύνετε το παιδί να συζητήσει τις δυσκολίες του. Ενθαρρύνετε τη συζήτηση με το παιδί: τι το νευρίασε, για ποιο λόγο, τι έγινε, πώς αντέδρασε το παιδί.  Στη συνέχεια ενθαρρύνετέ το να βρει κάποια άλλη μη επιθετική λύση.  Σε ήρεμες στιγμές εξηγήστε του πώς μπορεί να επιλύσει τις διαφορές του με τη συζήτηση και τη διαπραγμάτευση και όχι με επιθετικό τρόπο.

9. Επαινέστε την καλή συμπεριφορά. Μην επικεντρώνεστε μόνο στην κακή συμπεριφορά, τσακώστε το παιδί σας να φέρεται σωστά!  Επαινέστε το και ενθαρρύνετέ το να συνεχίσει να φέρεται έτσι.  Βοηθήστε το παιδί να αισθάνεται περήφανο για το φέρσιμό του, οπότε να συνεχίσει να έχει καλή συμπεριφορά. 

10. Διδάξτε στο παιδί πώς να βλέπει και την πλευρά του άλλου και να ξαναερμηνεύει τις καταστάσεις.  Συχνά τα παιδιά παρερμηνεύουν τα γεγονότα και νομίζουν ότι κάποιος τους φέρθηκε άσχημα, ενώ δε συμβαίνει κάτι τέτοιο.  Διδάξτε στο παιδί πώς να αντιλαμβάνεται την οπτική γωνία του άλλου παιδιού, τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα κίνητρά του.  Ενθαρρύνετε το παιδί με την επιθετική συμπεριφορά να μπει στη θέση του άλλου και να φανταστεί πώς νιώθει κάποιος όταν τον χτυπάνε, κλπ.

11. Διδάξτε στο παιδί τις κατάλληλες συμπεριφορικές δεξιότητες και γίνετε εσείς υπόδειγμα καλής συμπεριφοράς: για παράδειγμα, διδάξτε και τονώστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού, διδάξτε του πώς να λύνει κοινωνικά προβλήματα και πώς να παίρνει σωστές αποφάσεις.  Διδάξτε το παιδί να ελέγχει τις παρορμήσεις του, να σκέφτεται πρώτα και να ενεργεί στη συνέχεια.

12. Υιοθετήστε το παιχνίδι ρόλων και βοηθήστε το παιδί να σκεφτείτε εναλλακτικές στην επιθετική συμπεριφορά:  τις περισσότερες φορές οι γονείς σπεύδουν να τιμωρήσουν το παιδί με την επιθετική συμπεριφορά, έτσι όμως δεν του διδάσκουν τις σωστές, μη επιθετικές συμπεριφορές!  Αφιερώστε χρόνο και παίξτε σε σκετσάκι το πρόβλημα: δώστε στο παιδί το ρόλο του να ΜΗΝ είναι επιθετικό και να βρει άλλους τρόπους να διεκδικήσει και να λύσει το πρόβλημα.

13. Ενθαρρύνετε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του με λόγια.  Συχνά τα παιδιά με επιθετική συμπεριφορά εκφράζουν με πράξεις αυτά που θα έπρεπε να εκφράζουν με λόγια!  Βοηθήστε τα να κατονομάσουν τα διαφορετικά συναισθήματα.  

14. Μειώστε όσο γίνεται πηγές στρες και άγχους για το παιδί:  συμβάλλουν στην επιθετική συμπεριφορά.

15. Βελτιώστε τις δικές σας γονεϊκές δεξιότητες: διαβάστε βιβλία, λάβετε μέρος σε σεμινάρια για γονείς, ενημερωθείτε και καλλιεργήστε τις δεξιότητες σας ως γονείς.
Λέξεις-κλειδιά: παιδί, κακή συμπεριφορά, επιθετικότητα, διαπαιδαγώγηση, τιμωρία, οικογένεια

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ:
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και επιθυμείτε να το αναδημοσιεύσετε, παρακαλώ να συμπεριλάβετε το όνομα και την ιδιότητά μου, τον τίτλο του άρθρου και τη διεύθυνση του συγκεκριμένου ιστολόγιου.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

share