Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΛΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ!!


Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ph.D., Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

ΖΕΥΓΑΡΙΑ, ΠΡΟΣΟΧΗ!  ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΛΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ;

  1. Εντοπίστε ένα συγκεκριμένο ζήτημα που επιθυμείτε να επιλύσετε.  Αν σας αγχώνει η ιδέα της συζήτησης με τον/τη σύντροφό σας, ρωτήστε τον εαυτό σας ποια θα είναι η καλύτερη και η χειρότερη έκβαση μιας συζήτησης και αν είστε διατεθειμένος να δεχτείτε το αποτέλεσμα είτε έτσι είτε αλλιώς.
  2. Αποφασίστε αν το θέμα είναι σημαντικό για να το συζητήσετε.  Πόση ενέργεια επιθυμείτε να επενδύσετε στη σχέση σας;  Τι διαστάσεις έχει το ζήτημα και ποιες είναι οι προθέσεις σας; (πχ να το επιλύσετε, να ξεσπάσετε, να κατηγορήσετε τον άλλον, να του δημιουργήσετε τύψεις, να τον καταλάβετε;)
  3. Επικεντρωθείτε στο ζήτημα.  Ανακαλύψτε τα αληθινά σας αισθήματα, τις σκέψεις, τις εντυπώσεις, τις επιθυμίες, τη στάση σας, τις προηγούμενες πράξεις σας που σχετίζονται με αυτό το θέμα πριν το συζητήσετε. 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
«Το συγκεκριμένο ζήτημα που επιθυμώ να επιλύσω είναι  __________».

Γνωρίζω ότι τα πράγματα θα έχουν καλύτερη έκβαση αν προγραμματίσουμε το πώς θα επιλύσουμε το ζήτημα.  Το να τσακωθούμε ή να μείνουμε αμετακίνητοι στη θέση μας δεν πρόκειται να μας βοηθήσει.  Τρία θετικά πράγματα που κάναμε σχετικά με αυτό το ζήτημα στο παρελθόν είναι:

1) __________, 2) __________, και 3) __________.

Αισθάνομαι __________ (πχ απογοητευμένη, θυμωμένη, κοκ).

Πρέπει να χρησιμοποιήσω και τις 5 αισθήσεις μου (όραση, ακοή, αφή, γεύση και όσφρηση) για να καταλάβω τη συμβαίνει με τον άνθρωπό μου.
Θα πρέπει να κάνουμε «λογικές δηλώσεις» για να μπορέσουμε να απαντήσουμε ερωτήσεις τύπου «τι/που/ποιος/πότε/γιατί/με ποιον τρόπο».  Όσο πιο συγκεκριμένοι είμαστε, τόσο καλύτερα θα επικοινωνήσουμε.

Για παράδειγμα, «Θέλω να μιλήσουμε για προχτές που βάλαμε τις φωνές ο ένας στον άλλον».

Πιστεύω ότι ___________. Πχ, «πιστεύω ότι το να φωνάζουμε και να απειλούμε ο ένας τον άλλον είναι εντελώς απαράδεκτο».
Όσο γίνεται πιο συγκεκριμένα, ρωτήστε: «τι θέλω για μένα; Τι θέλω για τον/τη σύντροφό μου;  Τι θέλω για εμάς σαν ζευγάρι σχετικά με το θέμα που μας απασχολεί;».  Η απάντηση μπορεί να είναι, για παράδειγμα, «Για μένα, θέλω να ακούσεις την άποψή μου, για σένα θέλω να καθίσεις να συζητήσουμε, για εμάς τους δύο θέλω να βρούμε μια μέση λύση που να μας ικανοποιεί και τους δύο».

4 .  Αποφασίστε ποια είναι καλή στιγμή και για τους δύο να συζητήσετε.  Κλείστε ραντεβού για το μέρος και την ώρα (Δευτέρα στις 10 στο δωμάτιο μας).

5. Επικεντρωθείτε σε ένα συγκεκριμένο θέμα τη φορά.  Το να παραπονιέστε για όλα, το να φέρετε στην επιφάνεια άλλα σχετικά ή άσχετα θέματα δεν πρόκειται να βοηθήσει.

6.  Μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας και προσπαθήστε να κάνετε δηλώσεις που να ξεκινάνε με το «Εγώ» και όχι με το «Εσύ».  Πχ, «εγώ θέλω να κάνουμε ένα πρόγραμμα και να δούμε πώς μπορούμε να κόψουμε μερικά περιττά έξοδα», αντί για το πιο επιθετικό «Εσύ κάνεις όλο σπατάλες».

7. Δώστε και πάρετε ανατροφοδότηση (feedback) για να βεβαιωθείτε ότι ο/η σύντροφός σας άκουσε την άποψή σας και ότι εσείς ακούσατε τη δική του.  «Απ’ ότι κατάλαβε σε ενοχλεί που κάθομαι και γράφω στο κομπιούτερ μέχρι αργά το βράδυ.  Σωστά;».

8. Ελέγξτε αν οι εντυπώσεις σας είναι σωστές: «είδα να ζαρώνεις τα φρύδια σου, αυτό σημαίνει ότι θύμωσες;»

9. Όχι στα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. «Για φαλακρός δε δείχνεις και τόσο χάλια!».

10. Ζητήστε αυτό που θέλετε – που ξέρετε, μπορεί να το πάρετε! «Αυτό που θέλω είναι να πηγαίνουμε 2 φορές τον μήνα στον κινηματογράφο.  Εσύ τι θέλεις από εμένα;».

11.  Παραμείνετε στο εδώ και τώρα.

12.  Να είστε ξεκάθαροι.  Όταν λέτε ναι ή όχι να εννοείτε αυτό που λέτε.

13. Εξασκηθείτε στο να κάνετε αποτελεσματικoύς  συμβιβασμούς.  Πειραματιστείτε για ένα μήνα: χωρίς να σαμποτάρετε την προσπάθεια, μπορείτε να ζήσετε με αυτή τη λύση;

14.  Για να διαπραγματευτείτε μια συμβιβαστική λύση:

α. Προσδιορίστε το συγκεκριμένο πρόβλημα και ποιος/τι εμπλέκεται.

β. Aπαντήστε χωριστά ο καθένας, «τι θέλω στ’ αλήθεια;».

γ. Βρείτε μαζί όσες περισσότερες πιθανές εναλλακτικές λύσεις, χωρίς να τις κρίνετε σε πρώτη φάση.

δ. Αξιολογείστε τις εναλλακτικές και τα υπέρ και τα κατά τους. 

ε. Επιλέξτε τις καλύτερες εναλλακτικές για τους δυο σας, βασιζόμενοι στο τι είναι καθένας πρόθυμος να κάνει (μην ξεχνάτε τα μηνύματα με το «Εγώ» και να ακούτε καλά).

στ. Αποφασίστε ποιος θα κάνει τι, πώς, πότε και που.

ζ. Βάλτε το πλάνο σας σε εφαρμογή δοκιμαστικά.

η. Δώστε ραντεβού με τον/τη σύντροφό σας και σε ένα μήνα επαναξιολογήστε τι λειτούργησε και τι όχι.

15.Επιβραβεύστε τη θετική συμπεριφορά.  «Πραγματικά εκτιμώ το ότι συζητάς μαζί μου αυτό το θέμα». 

16.  Κάνετε αυτό που συμφωνήσατε.

17. Αξιολογήστε την πρόοδό σας σε ένα μήνα.  Επιβραβεύστε τα μικρά βήματα αλλαγής, επαναπροσδιορίστε τις διαφορές σας.

Λέξεις-κλειδιά: γάμος, ζευγάρι, επικοινωνία, προβλήματα σχέσεων, καυγάδες, ψυχολογία

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ:
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και επιθυμείτε να το αναδημοσιεύσετε, παρακαλώ να συμπεριλάβετε το όνομα και την ιδιότητά μου, τον τίτλο του άρθρου και τη διεύθυνση του συγκεκριμένου ιστολόγιου.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

share