Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ανάλυση Ονείρων: Πάντα υπάρχει κάτι να μάθεις για τον εαυτό σου μέσα από τα όνειρα - Α μέρος


Ξεκλειδώνοντας τα χαρακτηριστικά των ονείρων


Τι σημαίνουν τα όνειρά σας;

Για τον κάθε άνθρωπο η σημασία των ονείρων του έχει μοναδικά στοιχεία, που σχετίζονται με την προσωπικότητά του, τις εμπειρίες του, τις ανησυχίες του και τη φάση ζωής στην οποία βρίσκεται.  Ωστόσο, υπάρχουν κοινά στοιχεία που εμφανίζονται στα όνειρα πολλών ανθρώπων και σε αυτά θα επικεντρωθούμε εδώ.

Όνειρα στα οποία Πετάτε

• Συνήθως τα όνειρα που σχετίζονται με το πέταγμα αναφέρονται στην καριέρα του ατόμου, αλλά μπορεί και να συμβολίζουν τον έλεγχο που έχει πάνω στην πραγματικότητα.  Το πέταγμα συμβολίζει φιλοδοξίες και υψηλότερη θέση.  

• Αν πετάτε χαλαρά και με ευκολία και απολαμβάνετε την… πτήση, αυτό σημαίνει επιτυχία, επίτευγμα, ή ότι έχετε τον έλεγχο μιας κατάστασης ή ότι είστε υπεράνω κάποιου πράγματος.  Κοιτάξτε προς τα κάτω, για να δείτε ποια περιοχή της ζωής σας πάει καλά: πετάτε πάνω από το σπίτι σας; (οικογενειακή ευτυχία;) πάνω από το κτίριο της εργασίας σας; (επαγγελματική επιτυχία).  Ενδεχομένως σημαίνει ότι έχετε αποκτήσει μια διαφορετική γνώμη και οπτική γωνία.  Τα όνειρα πετάγματος και η ικανότητα να ελέγχετε την πτήση συμβολίζουν την προσωπική σας αίσθηση δύναμης και ελέγχου.

• Αντίθετα, αν δυσκολεύεστε στην πτήση σας, αυτό δείχνει ότι ζορίζεστε στον έλεγχο των καταστάσεων στη ζωή σας.  Αν στην πτήση σας βρίσκετε εμπόδια (πχ βουνά, δέντρα, κλπ) αυτά συμβολίζουν πρόσωπα ή καταστάσεις που σας κωλύουν στον ξύπνιο σας.  Χρειάζεται να εντοπίσετε τι είναι αυτό που σας κρατάει πίσω.  Τέλος, οι δυσκολίες στην πτήση μπορεί να αποτελούν ένδειξη έλλειψης εμπιστοσύνης στον εαυτό σας ή διστακτικότητα.  Ίσως χρειάζεται να επενδύσετε περισσότερο στον εαυτό σας, στην αυτοπεποίθησή σας και να μη φοβάστε.

• Αν φοβάστε κατά την πτήση σας, αυτό ενδεχομένως δείχνει ότι φοβάστε τις προκλήσεις ή ακόμα και την επιτυχία.

• Πετάτε μέσα σε αεροπλάνο, ελικόπτερο, αερόστατο, κλπ: αυτό δείχνει ότι αισθάνεστε ότι έχετε βοήθεια και υποστήριξη από κάποιον στις προσπάθειές σας.  Δεν είστε μόνος σας σε αυτά που επιθυμείτε να πετύχετε.

• Χάνετε ύψος: Χρειάζεστε επαναπροσδιορισμό των στόχων σας.  Ρωτήστε τον εαυτό σας αν κατευθύνεστε προς τα εκεί που επιθυμείτε στη ζωή σας.  

Όνειρα στα οποία πέφτετε

Τα όνειρα που σχετίζονται με πτώση αντανακλούν τους φόβους και τα άγχη αυτού που ονειρεύεται.

Πτώση από ψηλά: Αν βλέπετε ότι πέφτετε από τον ουρανό ίσως αυτό συμβολίζει κάποια απώλεια σε προσωπικό επίπεδο: χάσατε τη δουλειά σας, την καλή σας φήμη, κάποιος ανώτερός σας εξέφρασε αρνητική γνώμη για εσάς, ντροπιάσατε οι ίδιοι τον εαυτό σας με τη συμπεριφορά σας…

Σας σκουντάνε και πέφτετε: Απώλεια δύναμης, εργασίας, μη επίτευξη στόχου ή κάτι που περιμένατε.   Ή ίσως κάποιος σας πιέζει και σας έχει βάλει σε μια άσχημη κατάσταση.

Σκοντάφτετε ενώ περπατάτε και πέφτετε: Σαν να έχετε χάσει το δρόμο και τον προσανατολισμό σας στη ζωή.  Έχετε άγχος για να βρείτε το σκοπό της ζωής σας.

Πτώση χωρίς αλεξίπτωτο: Αισθάνεστε ότι δεν έχετε την υποστήριξη των οικείων σας.

Ένα τίναγμα σας ξυπνάει: Έχει τύχει να ξυπνήσετε από ένα όνειρο στο οποίο πέφτατε;  Μήπως αισθανθήκατε ότι το σώμα σας τινάχτηκε, σαν να πέσατε από ποδήλατο ή από άλογο;  Μια θεωρία είναι ότι το πνευματικό σας σώμα επέστρεψε από ένα αστρικό ταξίδι και το ‘τίναγμα’ που νιώσατε μέσα στο όνειρό σας ήταν η επαναφορά σας στο φυσικό σας σώμα.  Μια πιο ‘γήινη’ θεωρία είναι ότι εκείνη τη στιγμή συντελείται μυική χαλάρωση και το κοιμισμένο σώμα τινάζεται χαλαρώνοντας.


Γυμνά Όνειρα
Αν βλέπετε ότι είστε γυμνοί στο όνειρό σας, αυτό μπορεί να συμβολίζει ότι νιώθετε ευάλωτοι ή το φόβο ότι θα εκτεθείτε.  Σημαντικό κλειδί στην ερμηνεία αυτών των ονείρων είναι το συναίσθημα που συνοδεύει το όνειρο: νιώθετε ντροπή; Έκπληξη; Ταραχή; Εκνευρισμό; Άνετα; κάποιο άλλο συναίσθημα;  

Γυμνός σε δημόσιο χώρο: Συναισθήματα ντροπής και ενοχής.

Γυμνός στην σχολική τάξη: Συναίσθημα ότι είστε ευάλωτος απέναντι στους συνομήλικους ή κατώτερός τους.

Γυμνός ανάμεσα σε φίλους ή μέλη της οικογένειας: Επιθυμία να σας δουν και να σας αποδεχτούν οι άλλοι όπως είστε, με τον αυθεντικό σας εαυτό.

Απώλεια ή εξαφάνιση ρούχων:  Κρυμμένες αλήθειες ή μυστικά αποκαλύπτονται.

Γυμνός αλλά νιώθοντας χαλαρά σε ‘ζωντανό’ όνειρο: Πρόκειται για έκφραση ελευθερίας, ανοιχτό μυαλό, αποδοχή του εαυτού σας.

Τι είναι τα ‘ζωντανά’ όνειρα; Πρόκειται για τα όνειρα εκείνα που το άτομο αντιλαμβάνεται ότι βλέπει όνειρο αλλά δεν ξυπνάει και με τη δύναμη της σκέψης του μπορεί να καθορίσει τι θα γίνει στη συνέχεια του ονείρου του.


Στο επόμενο post συνεχίζω με μια αδρή ανάλυση συνηθισμένων θεμάτων που εμφανίζονται στα όνειρα.  Κυριολεκτικά και μεταφορικά… Να ονειρεύεστε! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

share