Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Οι Πέντε Γλώσσες της Αγάπης


Έχει γλώσσα η αγάπη;  και πώς λέμε το 'σ' αγαπώ' στην καθημερινότητά μας;


Φυσικά και έχει γλώσσα η αγάπη!  O Δρ. Gary Chapman στο βιβλίο του "Οι 5 Γλώσσες της Αγάπης" γράφει για την ικανότητα κάποιου να μπορεί να εκφράσει την αγάπη του στον/στη σύζυγό του με τρόπο που αυτός/αυτή θα μπορεί να κατανοήσει. Θεωρεί ότι αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος επικοινωνίας και τον ονομάζει «οι πέντε γλώσσες της αγάπης», οι οποίες είναι:

1.    1.   Λέξεις Επιβεβαίωσης. Ποιος άνθρωπος δε θέλει να ακούσει ένα ‘μπράβο’, έναν έπαινο, μια καλή κουβέντα;  Αυτές είναι οι λέξεις που χρησιμοποιείτε όταν λέτε στη/στον σύζυγό σας πόσο όμορφη είναι ή πόσο εκτιμάτε τον κόπο της/του σε κάτι που έκανε, επιβεβαιώνοντας την αξία της/του ως άνθρωπο και δείχνοντάς έτσι την εκτίμησή σας.

2.      2. Ποιοτικός Χρόνος. Ένας ιδιαίτερα δυνατός τρόπος για να δείξουν αγάπη οι σύντροφοι είναι αφιερώνουν χρόνο ο ένας στον άλλον, να βρίσκονται μαζί, κάνοντας πράγματα παρέα και εστιάζοντας ο ένας στον άλλον. Αν αυτή είναι η γλώσσα της αγάπης της συντρόφου σας, κλείστε την τηλεόραση και μετά δώστε ο ένας στον άλλο την αμέριστη προσοχή σας.

3.     3.  Δώρα. Είναι παγκόσμιο χαρακτηριστικό στον ανθρώπινο πολιτισμό η ανταλλαγή δώρων. Δεν χρειάζεται να είναι ακριβά για να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα αγάπης . Οι σύζυγοι που ξεχνούν τα γενέθλια ή επετείους ή δε δίνουν ποτέ δώρα σε κάποιον που πραγματικά απολαμβάνει το να παίρνει δώρα, θα καταλήξουν να είναι με μία σύζυγο που θα νιώθει παραμελημένη.

4.    4. Πράξεις Βοηθείας. Ποια ήταν η τελευταία φορά που βοηθήσατε τον/τη σύντροφό σας να κάνει κάτι;  Δέστε τις καταστάσεις που αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητά σας με μια φρέσκια ματιά και ανακαλύψτε τρόπους που μπορείτε να ανακουφίσετε τον άλλον από το φορτίο του, να του κάνετε μια έκπληξη, να δώσετε ένα χεράκι βοηθώντας σε κάτι που μετράει: πχ πλύσιμο πιάτων, να φτιάξετε έναν καφέ, να περιποιηθείτε τα φυτά…. Αυτές οι πράξεις, όταν γίνονται με χαρά, ο άλλος να τις αντιλαμβάνεται ως δώρο αγάπης.

5.      5. Η δύναμη του αγγίγματος. Πότε κρατηθήκατε τελευταία φορά χέρι-χέρι ή δώσατε ένα πεταχτό φιλί στον/στη σύντροφό σας όταν ήσασταν κάπου έξω;  Πόσο συχνά βλέπετε τηλεόραση αγκαλίτσα;  Η δύναμη του αγγίγματος είναι μία από της γλώσσες της αγάπης.

Καθορίζοντας τη Δική σας Γλώσσα Αγάπης
Από τη στιγμή που μπορεί να λέτε αυτό που χρειάζεστε, μπορείτε να ανακαλύψετε τη δική σας γλώσσα αγάπης, κάνοντας στον εαυτό σας τις ερωτήσεις που ακολουθούν:

  • ·        Πώς εκφράζω αγάπη στους άλλους;
  • ·        Για τι παραπονιέμαι περισσότερο στους άλλους;
  • ·        Τι ζητάω πιο συχνά;


Το να μιλάτε στη γλώσσα της αγάπης του συζύγου σας πιθανώς να μην είναι φυσιολογικό για εσάς. Δεν μιλάμε για άνεση. Μιλάμε για αγάπη. Αγάπη είναι κάτι που κάνουμε για κάποιον άλλο. Έτσι κάποια ζευγάρια συχνά αγαπούν ο ένας τον άλλο αλλά δεν επικοινωνούν. Είναι ειλικρινείς, αλλά η ειλικρίνεια δεν είναι αρκετή.

Συναισθηματικές εμπειρίες
Από έρευνες έχει βρεθεί ότι η νούμερο ένα συναισθηματική εμπειρία που αναφέρουν οι άνθρωποι είναι η παρουσία του Θεού στη ζωή τους. Το νούμερο δύο είναι η κατάσταση του να είναι κάποιος ερωτευμένος (κάτι το οποίο κρατάει περίπου 2 χρόνια).  Και τι γίνεται μετά τα δυο χρόνια;  Έρχεται το χάος;  Όχι!  Ο παθιασμένος έρωτας καταλαγιάζει και μεταλλάσσεται σε κάτι διαφορετικό: σε αγάπη, συντροφική και ερωτική, μεταξύ των μελών του ζευγαριού.

To Πάθος που Ξεθωριάζει και οι Άδειες Δεξαμενές Αγάπης
Μετά τον πρώτο ή τον δεύτερο χρόνο γάμου, όταν η  αρχική έξαψη αρχίζει να ξεθωριάζει, πολλά ζευγάρια νιώθουν ότι οι δεξαμενές αγάπης τους είναι άδειες. Μπορεί να εκφράζουν την αγάπη τους για τους συζύγους  τους, αλλά στην πραγματικότητα ίσως μιλούν διαφορετική γλώσσα αγάπης. Ο καλύτερος τρόπος για να γεμίσετε την δεξαμενή αγάπη του/της συζύγου σας είναι να εκδηλώσετε την αγάπη σας στη δική τους γλώσσα. Ο καθένας από εμάς έχει μια πρωταρχική γλώσσα αγάπης. Εδώ πρέπει να πούμε ότι συνήθως τα ζευγάρια δεν έχουν την ίδια γλώσσα αγάπης.


Έλεγχος της Δεξαμενής. Σας προτείνω να κάνετε έναν ‘έλεγχο της δεξαμενής’ τρία βράδια την εβδομάδα για τρεις βδομάδες. Ρωτήστε ο ένας τον άλλο πώς νιώθει ερωτικά, σε μια κλίμακα από το 0-10 . Αν η απάντηση είναι λιγότερο από 10, τότε ρωτήστε, ‘Τι μπορώ να κάνω για να ανέβει ο βαθμός;’ Και μετά κάντε το καλύτερο που μπορείτε, βασισμένοι στις πέντε γλώσσες της αγάπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

share