Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Πέντε Τρόποι για να Αναζωογονήσετε την Αγάπη σας

Τι σημαίνει για εσάς αγαπάω τον άντρα μου ή τη γυναίκα μου;


Ειδικά όταν έχει περάσει ο πρώτος καιρός του έρωτα και έχω μπει στη ρουτίνα και την καθημερινότητα…
Σύμφωνα με την ειδικό στην αγάπη, τη Δρ. Barbara Fredrickson, η αγάπη, όπως την αντιλαμβάνεται το σώμα μας, είναι ένα ‘κύμα’, που αποτελείται από τρία μέρη:
  • Το μοίρασμα θετικών συναισθημάτων ανάμεσα στα μέλη του ζευγαριού  
  • Συγχρονισμός ανάμεσα στη δική συ βιοχημεία και συμπεριφορά και σε αυτή του συντρόφου σου
  • Η επιθυμία να επενδύσει ο ένας στην ευεξία και την καλοπέραση του άλλου, κάτι που φέρνει αμοιβαία ευχαρίστηση και φροντίδα.

Όταν αυτά τα τρία στοιχεία συμβαίνουν μαζί, είναι σαν να παίζει μια μουσική συγχορδία θετικών συναισθημάτων και εμπειριών, και τότε το ζευγάρι αισθάνεται όμορφα.  Όπως καταλαβαίνετε όμως, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο να γίνει, χρειάζεται δουλειά και οι άνθρωποι ξεχνιούνται…
Η Barbara Fredrickson μας συμβουλεύει να επενδύσουμε σε μικρο-στιγμές αγάπης και σύνδεσης, δηλαδή να αδράττουμε την ευκαιρία να ερχόμαστε ψυχικά κοντά με τον/τη σύντροφό μας σε μικρές, ανύποπτες στιγμές. 
Πώς να το πετύχουμε;  Διαβάστε παρακάτω!

1. Κοίταξε τον/τη σύντροφό σου στα μάτια—όσο πιο συχνά μπορείς
Πώς επικοινωνείτε σα ζευγάρι;  Πώς έρχεστε κοντά καθημερινά; Με τηλεφωνήματα, γραπτά μηνύματα, email, Facebook...  Αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι της επικοινωνίας, που εστιάζει στη λεκτική εγγύτητα.  Όμως το σώμα διψάει για περισσότερη επικοινωνία, για πραγματική εγγύτητα και αίσθηση ότι ο ένας είναι πολύ κοντά στον άλλον.
Για να συνδεθούν με ερωτική αγάπη δύο άνθρωποι θα πρέπει να υπάρχει και ένα δέσιμο σε φυσικό επίπεδο.  Για να το πετύχετε, καταρχήν μάθετε να κοιτάει ο ένας τον άλλον στα μάτια, εκεί που καθρεφτίζεται η ψυχή και ξεκινά η ερωτική επιθυμία..
Έτσι δημιουργείτε ένα πλαίσιο θετικού συναισθήματος, την αίσθηση του νοιαξίματος, της ασφάλειας και της σιγουριάς και η αγάπη ανθίζει.

2. Αναζητήστε ευκαιρίες να γελάσετε μαζί και να γίνετε πάλι παιδί
Αντί να πάτε για άλλη μια φορά για φαγητό ή ποτό ή σινεμά, δοκιμάστε να πάρετε μαθήματα ταγκό ή ζούμπα, να κάνετε κανό, να δοκιμάσετε ένα σπορ ή να κάνετε κάτι έξω από τα συνηθισμένα, το οποίο να απαιτεί φυσική προσπάθεια.  Η ανανέωση, το κάτι νέο (που δε χρειάζεται να είναι ακριβό!) το να κάνει το ζευγάρι μαζί ‘χαζομάρες’ για να εκτονωθεί και να γελάσει, ακόμα και το να βλέπει αστείες ταινίες και βιντεάκια είναι ενέργειες που το δένουν συναισθηματικά.


3. Δημιουργήστε τις δικές σας προσωπικές αναμνήσεις από μικρογεγονότα
Δημιουργήστε έναν προσωπικό κώδικα επικοινωνίας και συναισθηματικής σύνδεσης με το ταίρι σας κάθε φορά που έρχεστε κοντά, σε μικρές, καθημερινές στιγμές που η αίσθηση που έχετε είναι ότι ο άνθρωπός σας σας αγαπάει, σας εκτιμάει και σας καταλαβαίνει.  Αναμνήσεις όπως «θυμάσαι τότε, που χαθήκαμε στο δρόμο για το χωριό και σε ένα παντοπωλείο στα κατσάβραχα ζήτησε μαζί με τις οδηγίες έναν εσπρέσο μακιάτο πριγκιπέσσα μου;».  Χωρίς να είναι υποτιμητικό το υποκοριστικό πριγκιπέσσα, το γεγονός του ότι ήταν παράταιρη η επιθυμία με το περιβάλλον και το ότι το ζευγάρι μοιράζεται αυτό το γεγονός και γελάει ακόμα, ή όταν ακόμα ο σύζυγος αποκαλεί τη γυναίκα του ‘πριγκιπέσσα’ σε ανάλογες περιπτώσεις, είναι ένα παράδειγμα του πώς οι τρυφερές αναμνήσεις από μικρογεγονότα δημιουργούν αίσθηση ασφάλειας και εγγύτητας στη σχέση.

4. Αποκτήστε τη συνήθεια να εκτιμάτε τα ωραία πράγματα
Πόσο συχνά λέτε ‘ευχαριστώ’ στον/στη σύντροφό σας;  Πόσο συχνά μέσα στη μέρα σας σκέφτεστε κάτι καλό που σας έκανε το ταίρι σας ή προγραμματίζετε να κάνετε κάτι που θα του/της αρέσει;
Είναι σημαντικό να μάθετε να εκτιμάτε τη σχέση σας, να καλλιεργήσετε αίσθηση ευγνωμοσύνης για όσα παίρνετε και δίνετε στη σχέση σας και να συνειδητοποιείτε ότι το ταίρι σας έκανε μια σημαντική επιλογή: να κάνει κάτι –μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία, για να σας ευχαριστήσει.  Αναγνωρίστε λοιπόν στον/στη σύντροφό σας τα θετικά του στοιχεία και νιώστε ευγνωμοσύνη που έχετε αυτόν τον άνθρωπο στη ζωή σας.

5. Δημιουργήστε τράπεζα θετικών συναισθημάτων
Σε κάθε γάμο ή μακροχρόνια σχέση μπορεί να υπάρξει μια δύσκολη φάση…  Σύμφωνα με τον Δρ. John Gottman, ειδικό στο γάμο και τις σχέσεις, είναι πολύ σημαντικό για ένα ζευγάρι να δημιουργήσει μια ‘τράπεζα θετικών συναισθημάτων’ τα οποία έχουν δημιουργήσει στη ζωή τους και έχουν μοιραστεί.  Τα περισσότερα ζευγάρια έχουν ωραίες αναμνήσεις από πράγματα που έχουν κάνει μαζί (πχ ταξίδια, μέρη διασκέδασης, κλπ) αλλά το σημαντικό σύμφωνα με τον Δρ. Gottman είναι να θυμούνται και τα όμορφα συναισθήματα που βίωσαν τότε, και μαζί με την ανάμνηση να ανακαλούν, να ξαναθυμούνται τα όμορφα συναισθήματα και, κυριολεκτικά, να τα νιώθουν στο πετσί τους.
Τα ζευγάρια με πλούσιες σε θετικά συναισθήματα ιστορίες μπορούν πολύ καλύτερα να διαχέουν τα αρνητικά συναισθήματα ενός καυγά που απειλούν την ακεραιότητά τους.
Και όπως στο παράδειγμα της τράπεζας, καταθέτοντας και επενδύοντας θετικά συναισθήματα, αυτά παραμένουν, αυξάνονται, τοκίζονται, και μπορεί κανείς να τα ξαναβιώσει όταν έχει δυσκολίες.  Με αυτό τον τρόπο το ζευγάρι χτίζει τους δικούς του ψυχικούς πόρους και χτίζει την ψυχική του ανθεκτικότητα.

Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σας και να κουβεντιάσουμε στο http://anelanda.gr/liza/epikoinwnia/

Θυμηθείτε επίσης να επισκεφθείτε την επαγγελματική μου σελίδα  στο Facebook

https://www.facebook.com/lvarvogli και να κάνετε like!

Διαλέξτε Αγάπη, Ηρεμία, Χαρά!

Δρ Λίζα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

share