Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Βοηθήστε το Παιδί σας να Ανακαλύψει τον Άγγελο Μέσα του



Τι σας ζήτησε φέτος το παιδί σας για τα Χριστούγεννα; Τι έγραψε στη λίστα του για τον Αι-Βασίλη; 



Το παιχνίδι που είδε σε κάποια διαφήμιση; Το τελευταίο ηλεκτρονικό γκάτζετ; Ένα smartphone;
Καλά όλα αυτά, αλλά σύντομα θα παλιώσουν, τα παιδιά θα τα βαρεθούν, θα ξεχαστούν, θα αντικατασταθούν από κάτι άλλο…. Τελικά τι θα μείνει; Αν πραγματικά σας ενδιαφέρει να μείνει «κάτι», να κάνετε τη διαφορά στη ζωή του παιδιού σας, όχι για λίγες μόνο μέρες, αλλά για μια ολόκληρη ζωή, τότε, εκτός από τα δώρα που ζήτησε, να του κάνετε και ένα δώρο έκπληξη, που δεν το περιμένει: να το βοηθήσετε να ανακαλύψει τον άγγελο που έχει μέσα του!
Όλοι έχουμε έναν άγγελο μέσα μας, τον καλό, θετικό, υπέροχο, πνευματικό μας εαυτό, αλλά συχνά ξεχνάμε την ύπαρξη του, επειδή μας παίρνει η κατηφόρα της καθημερινότητας και των υποχρεώσεων. Δείχνοντας στα παιδιά μας το δρόμο να συναντήσουν τον άγγελο μέσα τους, στην πραγματικότητα τα βοηθάμε να έρθουν σε επαφή με την αγάπη, την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία, τη δοτικότητα, τη συμπαράσταση, την αγάπη για το συνάνθρωπο, συναισθήματα που θα διαμορφώσουν το παιδί σας σε έναν καλύτερο και πιο ευτυχισμένο άνθρωπο.

Ξέρετε όμως κάτι σημαντικό; Η θεωρία δε μετράει, αυτά τα μαθήματα ζωής διδάσκονται μόνο στην πράξη. Να τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν:

  1. Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να γίνει Άγιος Βασίλης. Ξεκαθαρίστε παλιά ρούχα και παιχνίδια, σε καλή κατάσταση, και χαρίστε τα. Ακόμα καλύτερα, αν μπορείτε να τα τυλίξετε σε όμορφα χαρτιά και να τα πάτε προσωπικά με το παιδί σας σε κάποια οργάνωση για να τα χαρίσει σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

  1. Γενναιοδωρία. Ζητήστε από το παιδί να διαλέξει κάποια τρόφιμα στο σούπερ μάρκετ που κάνετε τα ψώνια σας και βάλτε τα στο ειδικό κουτί δωρεάς τροφίμων σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Συζητήστε με το παιδί σας για το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι σε ανέχεια και ότι το να χαρίσετε κάτι δίνει μεγάλη χαρά.


  1. Προτρέψτε το παιδί σας να γράψει κάρτες που λένε «Ευχαριστώ». Εκτός από τις κλασσικές κάρτες που εύχονται χρόνια πολλά, με αυτό τον τρόπο το παιδί μπορεί να δείξει ότι εκτιμάει την προσφορά ενός δασκάλου, ενός συγγενή, ενός φίλου.

  1. Συζητήστε για την αρετή της καλοσύνης. Τι καλές πράξεις μπορείτε να κάνετε για να λαμπρύνετε την μέρα ενός άλλου ανθρώπου; Όσο μικρές και αν είναι αυτές οι πράξεις, να θυμάστε ότι κάνουν μεγάλη διαφορά στη ζωή κάποιου άλλου.

  1. Χαρίστε γλυκά χαμόγελα και… παραδοσιακά γλυκά. Φτιάξτε μαζί με το παιδί σας μελομακάρονα, κουραμπιέδες, κουλουράκια, γλυκά από τον τόπο που κατάγεστε ή από τον τόπο καταγωγής των δικών σας γονιών ή παππούδων και μοιράστε γλυκά σε φίλους και γνωστούς.

  1. Οικογενειακό συμβούλιο καλοσύνης. Συζητήστε με το παιδί σας τρόπους με τους οποίους μπορείτε να συμβάλετε οικογενειακώς για να κάνετε τον πλανήτη γη ένα καλύτερο μέρος. Κάντε μια λίστα με τις ιδέες του κάθε μέλους της οικογένειας. Οι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να συμβάλετε μπορεί να είναι με μία δωρεά σε μία παγκόσμια οργάνωση, όπως η VVF,  ή σε κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό, ή μια απόφαση τύπου να περπατάτε περισσότερο και να χρησιμοποιείτε ως οικογένεια το αυτοκίνητο λιγότερο για να μη μολύνετε το περιβάλλον.

  1. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να φτιάξει χειροποίητα δώρα και κάρτες και να τα χαρίσει σε αγαπημένους του ανθρώπους, χωρίς να περιμένει κάτι σε αντάλλαγμα.


Σας προσκαλώ να πάτε στο http://katapliktiki.gr για άρθρα, νέα και χρήσιμες πληροφορίες.
Θυμηθείτε επίσης να επισκεφθείτε την επαγγελματική μου σελίδα  στο Facebook
https://www.facebook.com/lvarvogli να κάνετε like και να συζητήσουμε!

Διαλέξτε Αγάπη, Ηρεμία, Χαρά!
Δρ Λίζα
Ψυχολόγος- Συγγραφέας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

share