Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

10 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι για να είναι κανείς ευτυχισμένος με λίγα χρήματα!


Μπορεί κανείς να είναι χαρούμενος και ευτυχισμένος όταν δεν του φτάνουν τα χρήματα;


Είναι μια από τις συχνότερες ερωτήσεις που μου κάνουν και η απάντηση είναι….





ΝΑΙ!!!
Καταρχήν, ας ξεκινήσουμε με μία βασική παραδοχή: το «δε μου φτάνουν τα λεφτά μου» ή «δεν έχω όσα λεφτά θέλω/χρειάζομαι» μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα μας.
Ένας ορισμός με τον οποίο ξέρω ότι θα συμφωνήσουν πολλοί είναι ότι «δε μου φτάνουν τα χρήματά μου όταν στο τέλος του μήνα δεν έχω τίποτα στο λογαριασμό μου και περιμένω να πληρωθώ».
Τα λεφτά φέρνουν ευτυχίαΤην ευτυχία τη δημιουργεί κανείς από μόνος του, εσωτερικά.  Φυσικά κανέναν δεν τον έβλαψε να έχει χρήματα και άνεση, όμως το να έχει αυτά τα πράγματα δεν είναι εγγύηση χαράς και ευτυχίας (δέστε τις στατιστικές των υψηλών ποσοστών κατάθλιψης σε πλούσιες χώρες).

Να οι 10 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι για να είναι κανείς ευτυχισμένος

1.       Επενδύστε στις σχέσεις σας
Ένας σημαντικός δείκτης ευτυχίας είναι οι σχέσεις που έχουμε με αγαπητά μας πρόσωπα.  Ελάτε πιο κοντά με την οικογένεια, φίλους, συγγενείς, ανθρώπους τους οποίους συμπαθείτε αλλά δεν είχατε χρόνο ή δεν έτυχε να καλλιεργήσετε σχέσεις μαζί τους.  Επενδύοντας σε συναισθηματικές σχέσεις, εγγύτητα, στήριξη και ωραίες στιγμές θα νιώσετε πολύ όμορφα, και χωρίς χρήματα!

2.       Εξασκηθείτε στο να χαμογελάτε
Ακόμα και αν στην αρχή δεν το νιώθετε και το χαμόγελό σας δεν αντιστοιχεί στη διάθεσή σας, όσο περισσότερο χαμογελάτε τόσο εντονότερα στέλνετε στον εγκέφαλό σας το μήνυμα «νιώθω όμορφα» και έτσι σας έρχεται τελικά το συναίσθημα της ευτυχίας.  Κάντε όμορφες σκέψεις, δέστε ωραίες εικόνες στον υπολογιστή σας και χαμογελάστε!  Κατά το «τρώγοντας έρχεται η όρεξη» ισχύει αντίστοιχα και το «χαμογελώντας έρχεται η καλή διάθεση»!  Και πέρα από την καλή διάθεση, το χαμόγελο βοηθάει στο να μειωθεί ο πόνος και στο να σκέφτεστε καλύτερα.

3.       Βοηθήστε κάποιον άλλον
Οι επιστημονικές έρευνες καταλήγουν στον μαγικό αριθμό «100 ώρες προσφοράς τον χρόνο», το οποίο μεταφράζεται σε περίπου δύο ώρες την εβδομάδα.  Να σας θυμίσω ότι η βοήθεια δε χρειάζεται να είναι χρηματική ή υλική: βοηθήστε το παιδί σας με μια εργασία, τον γείτονα σε μια δουλειά, την ηλικιωμένη γειτόνισσα, γραφτείτε σε μια ομάδα εθελοντών, προσφέρετε με τον όποιο μικρό αλλά σημαντικό τρόπο μπορείτε.  Η ψυχική γενναιοδωρία ανοίγει την ψυχή και ανεβάζει τη διάθεση!

4.       Σχεδιάστε ένα ταξίδι- ακόμα και αν δεν πρόκειται να πάτε κάπου σύντομα
Το να κλείσετε τα μάτια και να ονειρευτείτε που θα θέλατε να πάτε, το να ψάξετε για ωραίους προορισμούς, να σκεφτείτε τι θα θέλατε να κάνετε είναι από μόνο του ένα όμορφο διάλειμμα από την πραγματικότητα που –σύμφωνα με έρευνες- αυξάνει τις ενδορφίνες σας, τις ορμόνες της χαράς δηλαδή, κατά 27%.  
Η αίσθηση της προσμονής διακοπών βοήθησε τους συμμετέχοντας να βλέπουν το ημερολόγιό τους και να νιώθουν όμορφα για 8 εβδομάδες, ενώ αντίστοιχα άνθρωποι που πήγαν διακοπές και πέρασαν καλά σε 2 εβδομάδες είχαν γυρίσει στο αρχικό επίπεδο διάθεσής τους.

5.       Εξασκηθείτε στο να αισθάνεστε ευγνωμοσύνη: αυξάνει την ευτυχία και την ικανοποίηση

Με πολύ απλούς τρόπους μπορείτε να εξασκηθείτε στο να αισθάνεστε ευγνωμοσύνη για τα μικρά αλλά όμορφα πράγματα στη ζωή σας.  Για παράδειγμα, μπορείτε να κρατήσετε ημερολόγιο για όσα πράγματα νιώθετε ευγνωμοσύνη που υπάρχουν στη ζωή σας, να λέτε στον/τη σύντροφο ή σε κάποιον φίλο σας τρία καλά πράγματα που σας συνέβησαν μέσα στη μέρα σας ή να στέλνετε ένα μήνυμα που να λέτε με την καρδιά σας «ευχαριστώ» σε μια φίλη ή έναν φίλο για κάτι όμορφο που έκαναν για εσάς.

6.       Φυσική άσκηση: 7 λεπτά κάνουν τη διαφορά
Παραπονιέστε ότι δεν έχετε χρόνο ή χρήματα για γυμναστήριο ή άσκηση;  Ξανασκεφτείτε τοΠηγαίνοντας στην παρακάτω διεύθυνση των New York Times,
δοκιμάστε την επιστημονικά αποδεδειγμένη ρουτίνα ασκήσεων που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι και διαρκεί μόνο 7 λεπτά.
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η φυσική άσκηση βοηθάει στο να εκκριθούν ενδορφίνες, οι φυσικές ορμόνες της χαράς και έτσι να αλλάξει η διάθεση του ανθρώπου πολύ γρήγορα.  Με την άσκηση τονώνετε το σώμα σας, βελτιώνετε τη διάθεσή σας και την ευεξία σας αλλά και την εικόνα που έχετε για το σώμα σας!

7.       Βγέστε από το σπίτι
Περπατήστε στον καθαρό αέρα και αμέσως θα αλλάξει η διάθεσή σαςΟι έρευνες δείχνουν ότι όταν οι άνθρωποι βγαίνουν μια βόλτα στον καθαρό αέρα, όχι μόνο νιώθουν μεγαλύτερη ευεξία και θετικό συναίσθημα, αλλά έχουν καλύτερη σκέψη και μνήμη!  

8.       Κοιμηθείτε περισσότερο για να είστε λιγότερο ευαίσθητοι σε αρνητικά συναισθήματα
Ένας καλός ύπνος προσφέρει ξεκούραση στο σώμα, τον εγκέφαλο και την ψυχή!  Ο ύπνος βοηθάει το σώμα και τον εγκέφαλο να «επιδιορθωθούν» μετά τη χρήση και την κούραση της ημέρα, ώστε ξυπνώντας να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι και παραγωγικοί.
Ο ύπνος όμως βοηθάει και στο να είμαστε πιο ευτυχισμένοι!  Πώς; Είναι θέμα φυσιολογίας: η δομή του εγκεφάλου που ονομάζεται αμυγδαλή επεξεργάζεται τα αρνητικά ερεθίσματα, ενώ ο ιππόκαμπος επεξεργάζεται θετικά ή ουδέτερα ερεθίσματα.  Όταν κανείς δεν κοιμάται αρκετά ή καλά, τότε υποφέρει ο ιππόκαμπός του και δε μπορεί να θυμηθεί ευχάριστες εμπειρίες, μόνο αρνητικές.

9.       Σταματήστε να στρεσάρεστε
Το στρες επηρεάζει άμεσα τη διάθεση αλλά και τη συμπεριφορά μας.  Το στρες είναι μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού που στόχο έχει να μας χτυπήσει το καμπανάκι κινδύνου και να μας προστατεύσει από αρνητικά ερεθίσματα και πιέσεις.  Το πρόβλημα είναι ότι το στρες δεν είναι απαραιτήτως εξωτερικό, πολύ συχνά είναι απλώς εσωτερικό, δηλαδή προέρχεται από εμάς τους ίδιους, ανάλογα με το τι σκεφτόμαστε, πόσο αρνητικοί και απαισιόδοξοι είμαστε και πώς εκτιμάμε τις καταστάσεις (ως προβλήματα που έχουν λύση ή ως ανεπίλυτες δυσκολίες).  Αν όμως ο εγκέφαλός μας καταπιάνεται με τόσα αρνητικά, τότε, στην κυριολεξία, δεν έχει ούτε χώρο ούτε χρόνο να επεξεργαστεί θετικά ερεθίσματα και να δημιουργήσει θετικά συναισθήματα.  Αν θέλετε να είστε πιο ευτυχισμένοι, απαλλαγείτε από το στρες, μάθετε να κάνετε θετικές σκέψεις και να διατηρείτε αισιόδοξη στάση ζωής.

10.   Χαλαρώστε το Νου σας και Διαλογιστείτε: Ξανακαλωδιώστε τον εγκέφαλό σας για να είστε ευτυχισμένοι
Οι διανοητικές ασκήσεις χαλάρωσης καθώς και ο διαλογισμός είναι πολύτιμα εργαλεία όχι μόνο για να χαλαρώσει κανείς και να έχει καλύτερη προσοχή και συγκέντρωση, αλλά και για να αισθάνεται μεγαλύτερη ευτυχία.  Μια έρευνα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Harvard εξέτασε τον εγκέφαλο ανθρώπων που έκαναν διαλογισμό και έδειξε ότι μετά από  εβδομάδες άσκησης ο εγκέφαλός τους είχε αλλάξει: μειώθηκαν τα σημεία που σχετίζονται με το στρες και αυξήθηκαν τα σημεία που σχετίζονται με θετικά συναισθήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

share